Divertir-se i no sentir-se estrany.

Si ja és difícil viure en català en segons quin lloc, ja no us explico com és de complex esbargir-se i gaudir de la festa en català. És cert també, que en determinats llocs d’aquest país no tenen aquesta problemàtica. En major o menor mesura en alguns llocs es disposa d’espais on es pot gaudir d’aquest tipus d’oci. És cert també i en sóc conscient que aquest tipus d’oci és molt particular i especialitzat, però no per això perd el seu atractiu i la seva qualitat.

Vivim en un territori històricament de pas que ha viscut i viu en multiculturalitat. Però viure en multiculturalitat vol dir a la vegada deixar-se perdre la pròpia cultura? Crec que no. Em poden atraure altres cultures i a la vegada em pot seduir la meva cultura. Tot plegat almenys no hauria de ser tant estrany.

Amb tot, ja fa temps que algunes persones reivindiquem un espai per la música catalana en les festes i les sales privades. Molts d’aquests espais quan responen a aquesta demanda de música autòctona et deixen anar el popurri típic del Pop Rock Català dels principis dels noranta i es queden tant amples. No és que tingui res en contra a aquesta generació musical, ans al contrari. Un ha crescut amb aquest moviment musical del país i gràcies a aquest continuo essent un consumidor de discs en català i de música en general. Però senyors, no cal anar a petar sempre al mateix lloc. No es pot menysprear la història musical d’aquest país així com així i tampoc es pot donar l’esquena a la seva actual realitat. Tampoc cal ser extremista i demanar a tort i a dret que la música feta aquí soni per tot arreu, ara bé la qualitat de segons quins artistes i bandes musicals és prou notable com per què puguin estar sonant a qualsevol espai festiu sense menystenir la llengua amb la que s’expressen.

Per tot plegat a alguns només ens queda donar suport a iniciatives com les que es duran a terme el proper 26 de febrer al Casal Popular de l’Esquerda a Granollers. Estic parlant de la primera Nit Aborigen organitzada a aquesta ciutat. Un acte on es potenciarà tant la història musical dels Països Catalans, així com en ressaltarà el moment d’explosió creativa que viu actualment, per intentar obrir ulls i sobretot orelles i demostrar que esbargir-se i escoltar música també es pot realitzar en català sense sentir-te un extraterrestre.

Reivindico la bona música en general, però també reivindico la bona música en català. Les dues idees no haurien de ser excloents, més aviat la segona complementaria la primera.

Aquí us deixo el cartell i el text promocional de la primera Nit Aborigen:

“Hi ha qui creu que la música en català són els cantautors de la in-transició o el rock català dels anys 90.
Hi ha qui creu que la música en català no és diversa i de qualitat, i que només és per “patrioterus”
I dins l’ambient independentista, mentre uns posen “reggaeton”, els altres s’evoquen al passat “maquinero”.

La Nit Aborigen serà el preludi d’un màxima que tard o d’hora arribarà: la música en català governarà les sales i les discoteques. Un repàs enllaunat de la música feta en català des dels anys 60 del segle passat fins a l’actualitat més actual. Una nit per remoure les arrels contemporànies i per projectar-se fins l’infinit. Una  nit per espolsar-se els prejudicis i alienar-se amb orgull. Una nit on el ritu i el culte esdevindran la mateixa follia.”
Anuncis

3 pensaments sobre “Divertir-se i no sentir-se estrany.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s