Concurs de castells 2010: Primeres novetats.

L’altre dia llegia un article que explicava que per al Concurs de Castells de Tarragona d’enguany, es reduiran el nombre de colles participants. Sembla ser que el certamen comptarà amb la participació de 14 colles castelleres. Aquesta reducció es fa, segons l’organització, per garantir la seguretat a la plaça de braus de Tarragona. En aquest article també es fa referència al fet que l’edició del 2010 del Concurs de Castells comportarà la implicació de bona part del món casteller per consensuar la nova taula de puntuacions dels castells. La notícia no genera més nova que el Concurs d’enguany portarà a plaça 14 colles castelleres del país i que l’organització vetlla perquè la nova puntuació generi el màxim consens possible en el món casteller. Fins aquí tot correcte i fins i tot positiu. Els motius per què hi hagi aquesta reducció de colles castelleres participants es mostren en el mencionat article de forma clara i concisa. Ara bé, quan entrem en l’elecció de quines seran aquestes 14 colles entrem en el debat de sempre. Segons l’article: “Les colles participants s’escolliran amb el mateix sistema que els anys anteriors, segons la classificació de les agrupacions en l’Índex del Concurs de Castells a data de 31 d’agost de 2010, garantint sempre la participació de totes les colles tarragonines, fins a completar el nombre de 14.”

Està clar, que dos són els objectius de l’entitat organitzadora del Concurs de Castells. El primer és assegurar la participació de les colles castelleres més punteres, i l’altre, assegurar a la vegada la participació de les quatre colles castelleres de Tarragona. Aquests dos objectius són actualment, i amb aquest format de 14 colles participants, objectius contradictoris. D’una banda es busca oferir un espectacle casteller massiu i suculent, però per altra banda, hi ha colles castelleres a Tarragona que no poden oferir segons quins castells. A més a més, aquestes colles tarragonines tenen una pressió important per oferir una actuació digne, en consonància amb els castells de les colles punteres que participin al Concurs.

En canvi, per Santa Tecla, la festa grossa de la ciutat de Tarragona, també es vol que a la ciutat hi hagi un espectacle casteller amb cert nivell i a la vegada que el protagonisme de les colles locals sigui notori. Però resulta que per aquesta festivitat hi ha dues actuacions castelleres, una amb les dues colles punteres de la ciutat juntament amb altres colles castelleres de fora de la ciutat, i una altra actuació per les colles locals. Entenc que la solució presa per l’organització de Santa Tecla és més senzilla, per què per la festa major de Tarragona hi ha molts més dies per a fer castells, i per tant molts més dies perquè cadascuna de les colles locals tingui la seva part de protagonisme. El problema rau en que el Concurs de Castells és celebra en una única jornada, i a més, cada dos anys.

El Concurs de Castells és patrimoni actualment de Tarragona, però no l’ha fet gran només les colles castelleres de Tarragona, sinó el món casteller en general. Reflexionem-hi tots plegats una mica…
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s