L’Ascensió 2010: + Fira – Festa.

Acabo de llegir el programa de la 60a Fira i Festes de l’Ascensió 2010 de Granollers, i la veritat és que no hi ha res que m’hagi sorprès. Aquesta és una festivitat amb un clar accent comercial, on la majoria de les activitats proposades en aquest programa es desenvoluparan al Parc Firal, per amenitzar i dinamitzar la fira multisectorial que s’hi durà a terme els dies 14, 15 i 16 de maig d’enguany.

Aquesta festivitat sempre ha tingut un marcat caràcter comercial, i per això aquesta es denomina Fira i Festes de l’Ascenció. Podríem arribar a discutir i debatre sobre si aquesta fira està en línia ascendent o descendent, però aquest no és el debat en el qual em vull centrar. M’agradaria més debatre sobre els actes festius que recolzen aquesta fira. En aquest sentit, encara recordo altres edicions d’aquesta festivitat tant granollerina, on hi havia un plus festiu a part de la dimensió comercial d’aquestes dates. Però que ha passat amb la programació festiva de l’Ascensió en els darrers anys?

Ja fa cert temps que la programació festiva a l’Ascensió ha perdut pes. Els actes festius organitzats per celebrar la festivitat de l’Ascensió ubicats al centre de la ciutat, són residuals i d’un marcat caràcter folklòric i tradicional. És en els espais més cèntrics de Granollers on hi tenen lloc actes tradicionals com, “La Passada de l’Ascensió”, “La Diada Castellera”, “El cercavila de foc” i “La mostra de bestiari de foc”. Ara bé, si sortim d’aquests paràmetres folklòrics i tradicionals, ben poca cosa queda a la ciutat per demostrar als forasters que Granollers està de festa. El divendres 14 de maig, dia festiu a la capital del Vallès Oriental, la Porxada i rodalies contemplarà només un acte matinal, conjuntament amb unes incansables sardanes i un ball orquestral  nocturn. El dissabte dia 15 de maig, és a la tarda on hi ha programat el primer acte del dia, “La Passada de l’Ascenció” . Poc després tindrà lloc el “Cercavila de foc” i el punt i final de la jornada, el marcarà el Concurs Rock a l’Ascensió, amb actuacions de formacions comarcals. Crec que sóc generós si dic que la programació d’aquest dia és minsa. Pel darrer dia de la festivitat, només quedarà l’actuació castellera que es celebrarà al migdia i un espectacle familiar més un concert d’havaneres que es desenvoluparan a la tarda.

És cert que també hi ha altres actes culturals programats, però que no són gratuïts. Recitals i funcions com “+50” o “u, due três” entre altres, que es duran a terme als dos teatres de la ciutat, són dues propostes alternatives als actes més clàssics. Aquests espectacles no són pas el cor central de la programació cultural, sinó que són un afegitó en aquesta edició de l’Ascensió.

No voldria que les meves paraules es malinterpretessin, que hi hagin escassos actes no vol dir a la vegada que aquests siguin de poca qualitat, ans al contrari. No poso en qüestió la qualitat, sinó la quantitat i diversificació de la programació festiva. Aquesta minsa programació, tindria raó de ser en temps de crisi econòmica, però resulta que Granollers porta unes quantes edicions de l’Ascensió en aquesta línia. El pitjor però, és que res fa preveure que aquesta línia de programació cultural canvii de sentit.

Algú em podria contestar que la programació es centra en potenciar el Parc Firal de la ciutat, i potser tindria part de raó, però que ens quedarà als granollerins si els dies assenyalats com a festius en el calendari local, els celebrem exclusivament a l’extraradi de la ciutat. Els espais cèntrics d’un municipi només són per a segons quins usos? o per a tot tipus d’usos? Malauradament Granollers no és una excepció dins del panorama festiu nacional, ja que algunes festes populars s’estan situant a l’extraradi de pobles i ciutats. Tots plegats hauríem de revisar i reflexionar un mica sobre el concepte de la festa popular.

Anuncis

Un pensament sobre “L’Ascensió 2010: + Fira – Festa.

  1. Quartera diu:

    Punt de vista:De la qüestió del centre no hi entro perquè no hi ha ni batalla a nivell d'oci "jove i popular" (que és el que, penso, puc aportar quelcom)Els tècnics de cultura, és a dir, els responsables de garantir que les programacions dels actes que organitza el qui els dona de menjar, és a dir, l'ajuntament, pateixen la malaltia crònica de la inèrcia festiva provocada per la visibilització que només allò tradicional val en unes festes que arrosseguen uns quants anys. Conseqüentment, la obertura a noves manifestacions de cultura popular no existeix. I, paral·lelament a aquest fet i molt a prop, la baixa capacitat dels mateixos tècnics per generar participació ciutadana, que d'altri manera, s'hauria de dir, fer del poble el que hauria de ser del poble, encara és més inexistent.Clar. Una solució, seria dir-li a l'Ascenció: Fira a seques. Perquè en el fons és el que és. Llavors, el debat giraria entorn la saturació comercial d'aquesta ciutat, que són altres figues. I l'altra, és mantenir el Fira i Festes però passar-li a dir: Descenció.A! Que algú de les poltrones ens podria dir que no hi ha ningú que vulgui organitzar quelcom..però li podríem desmentir amb l'exemple que els mateixos que el diumenge fan castells, no en tenen prous (de diners) i que l'ajuntafems no es mulla. O que, el concurs de música és més una ànima amb pena que una explosió local. O que realment, la programació de les Fires i Festes es fa d'esquenes als qui, potencialment, podrien aportar-hi quelcom o que l'equipament juvenil de referència potser, pel lloc que ocupa, hauria de generar la dinàmica com perquè els joves no associats poguessin muntar quelcom.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s