L’idil·li més esperat.

Roger Mas ja no és una proposta efervescent. El de Solsona ja no és tans sols la veu més prometedora, sinó que és l’elegància del talent musical en majúscules. Després de set treballs discogràfics a l’esquena va obtenir un preuat premi, el debut en solitari a un dels millors escenaris per a la  música en general i per a la cançó d’autor en particular, el Palau de la Música.

Divendres passat tocava gaudir del directe que oferia el cantautor solsoní en el marc del XXIè Festival de la Guitarra a Barcelona. El motiu era engrescador a la vegada que contundent. Engrescador perquè era la primera visita a consciència que un servidor realitzava a tal monument arquitectònic, i contundent perquè la proposta musical que s’ofertava ratllava l’excel·lència. Roger Mas i els seus excels músics, van oferir una funció ben particular, única i d’exquisida qualitat.

En el Palau de la Música, Roger Mas es va mostrar tal com és, tot un talent artístic i musical. El cantautor va oferir una recital musical amb dues cares, com si el concert fos una cinta de casset de les d’abans. El solsoní i els seus van començar amb un repertori de temes inclosos en el disc “Cançons tel·lúriques”, per continuar, després d’uns minuts de descans, amb el seu darrer treball “A la casa d’enlloc”, mostrant totes les seves cançons de cap a peus, seguint el mateix ordre estricte amb el qual es presenten en el disc.

Una primera part carregada de solemnitat va obrir puntualment el recital. Mossèn Cinto Verdaguer, com el va presentar el mateix cantant, va ressonar per les parets i les vidrieres del Palau de la Música. Poemes com “Preludi”, “Caminant” o “Estrelleta” van adornar-se amb melodies fastuoses i magnífiques a la vegada que els versos d’aquests poemes palpaven la profunditat vocal del de Solsona. Menció a part mereix la versió que en Roger Mas i els seus extraordinaris músics fan del “Ball de l’àliga de la Patum de Berga”, una peça carregada de simbolisme i d’identitat i amb la qual van ratllar la majestuositat a l’hora de dur-la a terme. La solemnitat va arribar als seus màxim nivells amb el tema “Goigs de la Mare de Déu del Claustre de Solsona”, on es va fer palès la vessant més tradicional d’aquest músic. La primera part més tel·lúrica de la funció, acabava amb una peça tant tradicional com popular i festiva, el “Ball de Gegants de Solsona”, que va servir per comprovar que els músics no estaven sols al recinte.

A la segona part, en Roger Mas es va despendre de la secció de cordes i de vent. Tocava presentar “A la casa d’enlloc”, el seu darrer disc. Disc per submergir-se en les melodies més elèctriques, tot rememorant la seva trajectòria musical i els referents artístics que l’han marcat més. Un contrapunt magnífic als acords més terrenals. Roger Mas va engegar aquest segon capítol sense pauses ni espais muts de melodia. En definitiva el de Solsona va oferir un repertori per retrobar-se a sí mateix, i mostrar tot el seu talent sense embuts.

El recital que s’oferia al Palau de la Música no podia concloure’s sense una “Oda a Francesc Pujols” (Mística Domèstica), un cançó que va introduir el mateix cantant, com és habitual, amb la lectura del Concepte General de la Ciència Catalana del savi de Martorell. Per posar el fi de festa temes tant intensos i profunds com “I la pluja es va assecar…”(Dp) o “Passió de son” (Mística Domèstica), van servir per abaixar el teló i rebre una merescuda ovació per part del públic assistent.

Després d’una mica més de dues hores, l’idil·li més esperat va arribar al seu punt i final. Roger Mas recordarà fins a l’infinit la seva gratificant relació amb el Palau de la Música, o com a mínim és el que alguns pensem.

Si voleu saber que en diu d’aquest concert la crítica, aquí ho podeu llegir:

Pere Pons. “Tot pagat” (Avui paper)

Entrevista al magazín “Ànima” de TVC

Bloc Escletxes.

Anuncis

Un pensament sobre “L’idil·li més esperat.

  1. Quartera diu:

    El de l'Avui paperL'entrevista d'en Donat i la crònical'Audiovisual de BTVi l'entrevista de l'ànima estan quasi a l'alçada de la crònica que n'has fet tu!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s