Media.cat; l’observatori crític dels mitjans.

En dies com aquests, on tothom busca informació pels descosits, és interessant poder disposar de portals com aquest: Media.cat. Un portal que es defineix ell mateix com un observatori crític dels mitjans.

“Media.cat és una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils que respon a uns dels seus objectius fundacionals: treballar en la difusió i la defensa d’un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi. Media.cat és l’Observatori crític dels mitjans de comunicació que operen en la nostra àrea idiomàtica. I vol analitzar tant els continguts com els formats o embolcalls amb què aquests són presentats. Per a la seva posada en marxa, Media.cat ha comptat amb el suport de la Secretaria de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.”

Media.cat centra el seu anàlisi periodístic i comunicatiu en quatre gran àrees: El discurs dels mitjans en qüestions com la violència, els conflictes polítics i socials, l’abús del llenguatge masclista o xenòfob, etc, és un primer àmbit que tenen en compte. Un altre, és el discurs sobre la llengua catalana, denunciant els clixès “regionalitzadors” i l’empobriment del seu ús per tal d’obrir debat sobre la responsabilitat d’empreses i professionals de la comunicació en la potenciació de la nostra llengua.  Un altre àmbit també és, la creació dels imaginaris polítics i dels marcs de referència que cada mitjà assumeix de forma no gens casual. I per últim, l’observatori crític dels mitjans també analitza, la publicació d’eines i mètodes per a la pràctica periodística rigorosa i amb criteris d’autocentrament nacional. Aquestes eines es posen també a l’abast dels moviment socials o ciutadans perquè puguin tenir així una actitud més crítica amb els mitjans.

Així doncs, en un món actualment dominat pel poder informatiu i comunicatiu, portals tant a l’abast com aquest Media.cat, esdeven una eina interessant per obtenir un punt crític dels mitjans informatius i comunicatius del país.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s