Anècdotes del savi de Martorell

Si us encurioseix la figura de Francesc Pujols, si el savi de Martorell està en el vostre punt de mira, “Anecdotologi de Francesc Pujols”, és un llibre a tenir en compte.

Molt ha escrit en Francesc Pujols i molt s’ha escrit sobre aquest pensador de principi del segle XX. Però aquest, és d’aquells llibres de recomanada lectura per tot amant de la figura de l’insigne pensador i filòsof de la Torre de les Hores de Martorell.

Francesc Pujols no deixa indiferent a ningú, el seu pensament i coneixement no és pas escèptic i aquest anecdotologi de ben segur no esdevindrà pas apàtic. Sense més dilacions, aquí us deixo la sinopsi d’aquest llibre editat per l’Editorial DUX i escrit per Isidre Clopas.

Som davant de l’obra més invisible de Francesc Pujols. El filòsof que duu més d’un segle il•luminant a tot el món torna per enlluernar amb les seves anècdotes. Gràcies a la pacient recol•lecció que va fer Isidre Clopas l’any 1953 veurem i sentirem escriptors, polítics, periodistes, artistes, cambrers, botiguers, fusters de la Catalunya més lluminosa.

Som davant d’un país que viu a l’aire. Històries xuclades als carrers, cases, cabarets… A tot arreu. Comprimits orals del que es diu, del que diuen, del que diuen que diuen. De tot servit a taula pel “gourmet de la xafarderia”.

Som davant d’un dels gèneres més cristal•lins de l’existència. Així ho va dir Pujols al seu gran amic Josep Pla: “en l’enorme misteri obscur de la raça humana, l’anècdota és l’única escletxa de psicologia real”.

De Gaudí a Dalí, de Cambó a Lerroux, de Nonell a Nogués, de Maragall a Rusiñol, de Pla a Sagarra, entre molts d’altres prohoms del país, van desfilant per boca de Pujols en l’amable i intel•ligent conversa de l’anècdota de sobretaula.

Un pensament sobre “Anècdotes del savi de Martorell

Deixa un comentari