“Ciutat Morta”, tot un Efecte Streisand.

IMG_1426Aquest passat dissabte a la nit es va projectar el documental “Ciutat Morta” per televisió de Catalunya, més concretament pel Canal 33. Un documental que va generar, sobretot per les xarxes social, una gran expectativa.

Aquesta projecció de “Ciutat Morta” pel Canal 33, va ser acompanyada de molta polèmica, sobretot per l’intent de censurar-ne la difusió per la televisió pública. Un jutjat, hores abans de la seva emissió obligava a retallar-ne cinc minuts. Aquests intents de prohibició no van assolir els seus objectius, ben al contrari, va generar-se el que es coneix com Efecte Streisand i de rebot el nivell d’audiència més alt de la història del Canal 33.

Dissabte passat, no hagués estat de menys que el Canal 33 abans de la projecció d’aquest documental hagués informat que part d’aquest estava censurat per ordre judicial. Hagués estat un exemple de transparència que molt sovint la societat reclama i hagués estat un punt a favor de la mateixa Televisió de Catalunya.

El documental dirigit per Xavier Artigas i Xapo Ortega, posa el dit a la llaga en molts aspectes foscos del sistema policial, judicial i polític a casa nostra. La indignació a la xarxa era quasi proporcional a la demagogia política que corria per les xarxes socials. Un film llarg, pel meu gust, però colpidor, directe i sense embuts que aconsegueix al meu entendre, el seu objectiu, denunciar males praxis, però sobretot denunciar la inexistència de sistemes de control per a les forces de seguretat i pel poder judicial. En definitiva posa de manifest els errors d’aquest sistema, i també el dolor que causen aquests errors de sistema a les persones.

Documental que alimenta la indignació i certament el rebuig cap a aquest sistema de govern però sobretot de poder. 120 minuts que enganxen i conviden a una reflexió política seriosa i també serena. Les xarxes social i en especial Twitter amb “hastags” com #CiutatMorta #TotCiutatMorta o #CiutatMorta33 són un exemple del bullici dialèctic que va generar.

Amb films com “Cuitat Morta”, la cultura no només genera espais de debat interessants sinó també són camí d’esperança per a generar canvis socials.

Anuncis