Resum temporada 2015

IMG_5784 29405-1831964-12_10_07_Concurs_diumenge_313_Ara que ja enfilem els darrers dies d’aquest any 2015 i ara que moltes colles castelleres resten descansant, faré un breu i petit resum de la temporada castellera d’enguany.

Enguany la temporada ha estat excelsa no només per les fites assolides per moltes colles castelleres sinó també perquè el nivell del fet casteller continua augmentant any rere any a nivell global. Aquest 2015 no ha estat un any de calma precisament, sinó ans al contrari, ha estat un any de certa agitació castellera. Anem per parts. Dins del què podríem denominar colles de gamma extra, les distàncies entre les colles més punteres s’han escurçat i el nivell mostrat tant pels Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa i Colla Vella dels Xiquets de Valls ha estat colossal. Els verds acostumats a certa superioritat en les darreres temporades han vist com malves i rosats han apretat de valent i han augmentat significativament el seu nivell tècnic. Les tres han fet història enguany i pertant és lògic pensar que l’Olimp casteller ja no és únicament verd.

Pel que fa a la resta del club selecte de la gamma extra, esmentar la consolidació en aquest grup de colles com Xiquets de Tarragona i Castellers de Sants que han assolit els objectius marcats, que no són pas fàcils. Per una altra banda, Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i Colla Joves Xiquets de Valls han tingut una temporada amb alts i baixos, però ambdues colles per un futur proper, hauran de demostrar la lliçó apresa aquest 2015. Capgrossos de Mataró i Castellers de Barcelona segueixen en el club, uns amb esprint final i entrant de puntetes i els altres amb ganes de demostrar galons i feina més enllà del 9d8.

Pel que fa a les colles de 9, les colles que apunten maneres no només per resultats sinó per la seva dinàmica positiva són els Castellers de Sabadell i els nouvinguts al club, els Nens del Vendrell. Els de verd aglutinant en una mateixa diada 3d9f i 4d9f, fent un pas més no només en la consolidació del 3d9f sinó afegint un èxit més el 4d9f. Els vermells han demostrat un domini espectacular en la classe alta de castells de 8 i assentant el primer castell de 9 de la seva història. Els Castellers de la Vila de Gràcia, consoliden galons de 9, amb regularitat i ofici, i això té el seu mèrit. Mantenir nivell no és pas cap cosa dolenta. En el club de les colles de 9 també hi treu cap els Xicots de Vilafranca, que caldrà seguir de prop aquest proper 2016. Xiquets de Reus manté nivell d’altres temporades i aconsegueix la fita de carregar el 4d9f. La tripleta màgica, tota descarregada serà l’objectiu imminent dels avellana.

I pel que fa a les colles de 8, al meu entendre, la temporada dels Marrecs de Salt ha estat envejable. El pas cap als castells de gamma alta de 8 l’han fet amb fermesa. El repte titànic d’afrontar els 9 pisos, ja en sí mateix, serà un gaudi pels de Salt. Cal esmentar també els Castellers de Sant Cugat, amb el seu primer 5d8 i pilar de 6 de la seva història. Els vallesans enguany no han pogut fer regularment el 2d8f, però les seves cireretes finals els deixen amb sentiment merescut d’eufòria. En un altre esglaó, a poca distància, però una mica per sota, hi ha els Xics de Granollers, els Sagals d’Osona i els Moixiganguers d’Igualada. Les tres mantenen el nivell dels darrers anys, cosa gens fàcil. Els granes aconsegueixen descarregar el 2d8f a casa, però tenen deures pendents amb el 5d8. La mala dinàmica del tram final amb el 3d8 no els ha ajudat gaire. Els de taronja acaben contents amb una tripleta carregada (amb 2d8f carregat) i amb un senyor espadat de 6 pisos. Poc regulars enguany amb castells de 8, han sabut treure suc en els moments oportuns. I els liles, continuen amb un cert domini sobre el 2d8f, domini que no poden demostrar amb el 3d8. Amb tot, les tres colles han de trobar la tecla que els permeti regularitzar la tripleta de 8, per fer un pas endavant aquest proper 2016. Per últim i no per això menys important, el final de temporada imparable dels Castellers del Poble Sec i l’estiu pletòric dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau, assolint ambdues colles, ajuntar 4d8, 3d8 i 2d7 per primer cop en la seva història, els han permès graduar-se com a clàssics de 8.

Ara doncs toca descansar, toca recarregar piles i toca pensar com afrontar amb la màxima il·lusió aquest 2016. Aquí restarem amb moltes ganes de castells i amb una certa impaciència per què engegui la propera temporada castellera.

Anuncis